Aktivnosti

Delegacija Kongresa Bošnjaka Svijeta u sastavu predsjednika Kongresa Azema Derviševića i članova Glavnog odbora Kemala Čolakhodžića i Emine Cerić 16. novembra 2016. je upriličila posjetu Savjetodavnom vijeću za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu, DC, kao i posjetu Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu, DC.

Razlog posjete Savjetodavnom Vijeću, gdje je upriličen sastanak sa Izvršnom direktoricom Ajlom Delkić, bilo je neposredno upoznavanje s radom i ciljevima te nevladine organizacije koja već deset godina zastupa interese bosanskohercegovačke zajednice u SAD u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, te upoznavanje Savjetodavnog Vijeća sa planom i aktivnostima Kongresa Bošnjaka Svijeta. Kongres Bošnjaka Svijeta je ovom posjetom napravio jedan korak ka uspostavljanju čvršće saradnje sa ovom organizacijom i pružanju podrške radu i aktivnostima Vijeća.

Tokom boravaka u DC-u upriličen je posjet Ambasadi i sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Harisom Hrletom, na kojem je razgovarano o suradnji i jačanju veza između Kongresa Bošnjaka Svijeta i Ambasade BiH. Predsjednik Kongresa Bošnjaka Svijeta  u razgovoru s Njegovom ekselencijom Hrletom istakao je da je KBS u svom kapacitetu spreman pružiti podršku Ambasadi BiH  u Washington, DC - pri tom se prije svega obazirući na rezultate posljednjih izbora te pomoći pri promoviranju i zaštiti prava građana Bosne i Hercegovine i naše domovine.

Rezultati posljednjih predsjedničkih izbora u SAD mogu donijeti značajne promjene spram politike Washintona prema Evropskoj uniji, Balkanu i Bosni i Hercegovini, te je  naša želja da zajednički utičemo da nova politička struktura u Washingtonu DC doprinese razvoju Bosne i Hercegovine na njenom putu prema EU i NATO, što je direktna podrška dobrosusjedskoj saradnji i doprinos regionalnom miru i stabilnosti.

KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA

Gdje smo?

Kontaktirajte nas

Glavni ured Sarajevo

71000 Sarajevo, Titova 7
Bosna i Hercegovina
+387 33 222 886
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.