Kolumne

Kolumna Nihada Krupića

Priča o Dodikovom referendumu i lokalnim izborima u BiH je potpuno potisnulo jučerašnju važnu vijesti iz sjedišta UN u Njujorku. Vuk Jeremić nije izabran za generalnog sekretara UN, unatoč tome što je srbijanska javnost bila potpuno ubjedjena kako je njegov izbor samo pitanje forme. U diplomatskim krugovima su vijesti vezane za Jeremićevu kandidaturu za novog generalnog sekretara UN dobro išle sve do prije neki dan kada se moglo nezvanično saznati da i ako bude izabran, USA i Velika Britanija će uložiti veto. Desilo se da je to bio jak signal drugim zemljama članicama Savjeta Bezbjednosti UN od kojih ni jedna nije dala glas Vuku Jeremiću. Drugim riječima politika i diplomatija Srbije je dobila 0 glasova, ponajviše iz razloga teških grijehova ove države od 1990 pa do danas.

 

Generalni sekretar UN se bira na pet godina, sa tim da može imati dva mandata. Sadašnji generalni sekretar ,južnokoreanski diplomata, Ban Ki Moon je izabran 1. januara 2007 godine i mandat mu izlazi 31. decembra 2016. Generalnog sekretara bira Savjet bezbednosti (SB) UN koji broji 15 članica. 5 zemalja su stalni članovi SB; USA, Velika Britanija, Rusija, Kina i Francuska. Ostalih 10 članica su povremene i biraju se svake dvije godine. Trenutno su tih 10 članica: Angola, Egipat, Japan, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Ukrajina, Urugvaj i Venecuela. U ovogodišnjem izboru od 10 početnih  kandidata za novog generalnog sekretara UN krug se sužio na dva; Vuka Jeremića, bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije i bivšeg portuglaskog premijera Antonia Guteresa. Juče 5. oktobra 2016 se održalo anonimno glasanje 15 članica SB UN. 13 od njih je dalo glas Portugalcu Andreasu Guteresu, dok su dvije zemlje bile suzdržane. Dakle Vuk Jeremić nije dobio ni jedan glas, čak ni od Rusije, tradicionalnog prijatelja Srbije i rušitelja svih rezolucija UN koje su bile protiv ove zemlje u zadnjih 20 godina. Ova vijest je dosada najveći udarac politici i diplomatiji Srbije, i namjerno je juče zapostavljena u srbijanskim medijima jer je vjerovatno teško i naći novinarskog lažova i manipulatora koji bi ovu vijest mogao ublažiti i po običaju je pretvoriti u novu pobjedu srpske politike i diplomatije.
 

Neizbor Vuka Jeremića za novog generalnog sekretara UN i nije neko veliko iznenadjenje ali nedobivanje ni jednog glasa od 15 mogućih je pokazatelj da srbijanska politika i diplomatija nema nikakav uticaj u svijetu i da je taj svijet zasićen lažima i obmanama svih ovih godina koje dolaze iz Beograda. Drugim riječima, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić kao lideri srbijanske države imaju veoma nizak politički rejting u svijetu. Njihov najveći problem je Milorad Dodik i ono što on čini u Bosni i Hercegovini. I to nije ništa novo i neviđeno do sada. Lideri Srba u Bosni i Hercegovini su u životu i politici glave došli i Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Koštunici, i Zoranu Djindjiću i Borisu Tadiću i ostaje da se vidi ko će u trenutnom političkom srpskom rastrojstvu doći kome glave, Dodik  Vučiću i Nikoliću ili oni njemu.Gubitnicu su u svakom slučaju srpski narod koji će i dalje drhtati na granicama držeći pasoš Srbije u ruci ili očekivati svaki momenat kada će USA, Njemački, Velikobritanski, Kanadski i drugi specijalci pokucati na vrata njihovih novih domove i svezane ih dovesti na aerodrome i poslati nazad u Srbiju ili Bosnu. Ostali narodi oko Srbije, kako ko. Zna se jedino da se zemlja neće odnijeti nigdje. Ona ostaje tamo gdje jeste. Pogotovo Bosna i Hercegovina.

Izvor;http://nkrupic.blogspot.ba/2016/10/veliki-poraz-srpske-politike-i_87.html

Kontaktirajte nas

Glavni ured Sarajevo

71000 Sarajevo, Titova 7
Bosna i Hercegovina
+387 33 222 886
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.