Vijesti

Na ušću rijeke Žepe i Drine, u mjestu Slap kod Žepe, dana 06. Avgusta 2017 godine, u organizaciji Udruženja boraca 185. Žepske brigade,  održana je četvrta po redu manifestacija obilježavanja godišnjice stradanja nevinih žrtava, civila Bošnjaka, koju su ubijeni 1992 – 1995 godine. 

                                                    

 Na ovom mjestu su bili pokopani civili Bošnjaci, ubijeni na području Gornjeg Podrinja i bačeni u rijeku. Tadašnji stanovnici Slapa ovde su ukopali 128 pronadjenih žrtava. Tijela su 2000. godine ekshumirana i prenešena u Centar za identifikaciju, gdje je veći broj tijela identifikovan i predat porodicama.

 

 

Počast žrtvama odali su i članovi Kongresa Bošnjaka svijeta,predsjednik KBS Azem Dervišević, potpredsjednik Ahmet Sejdić, Sulejman Vranj i Suljo Fejzić. Tom prilikom prisutnima se obratio Ahmet Sejdić, komandant 1. Slavne višegradske brigade. Kongres Bošnjaka svijeta bio je jedan od sponzora ove manifestacije. Ovim povodom održan je i sastanak sa organizatorima manifestacije, gdje je dogovorena saradnja i podrška u budućim aktivnostima i manifestacijama ove vrste.

Manifestacija je održana u sklopu četvrte po redu regate Slap - Žepa. Članovi KBS su se od Višegrada do mjesta odavanja počasti žrtvama prevezli čamcima, rijekom koja je bila grobnica mnogim nevinim žrtvama Gornjeg Podrinja

 

KBS

Gdje smo?

Kontaktirajte nas

Glavni ured Sarajevo

71000 Sarajevo, Titova 7
Bosna i Hercegovina
+387 33 222 886
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.