Vijesti

Danas, 28.09.2017, u organizaciji Kongresa Bošnjaka svijeta i Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, održana je Inicijalna konferencija Koalicije „Odbranimo prava pomorske države Bosne i Hercegovine“.  Učesnici konferencije bili su prof.dr.emeritus Munir Jahić, ing.Nešad Alikadić, arhitekta i stručnjak za pomorski saobraćaj, ing. Ševal Kovačević, stručnjak iz oblasti saobraćaja, a ugostili su ih potpredsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta g. Ahmet Sejdić i g. Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

U svojim  izlaganjima Jahić, Kovačević i Alikadić su prisutnima obrazložili sve aspekte sa kojih je gradnja tzv. Pelješkog mosta nelegalna, te da izgradnja istog krši brojne međunarodne konvencije i udara na suverenitet BiH.  Hrvatska ne gradi most na svojim teritorijalnim i unutrašnjim vodama, već na međunarodnim vodama, iako član 60.,stav 7 Konvencije UN o pravu mora zabranjuje izgradnju građevina, postrojenja i umjetnih otoka na plovnom putu koji se koristi u međunarodne svrhe.

Bosna i Hercegovina po medjunarodnim konvencijama mora, obzirom da ima usječenu obalu,  ima pravo na slobodan plovni put i da preko međunarodnih voda izlazi na slobodno more. 

KBS

Gdje smo?

Kontaktirajte nas

Glavni ured Sarajevo

71000 Sarajevo, Titova 7
Bosna i Hercegovina
+387 33 222 886
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.