Vijesti

Po unaprijed utvrđenom kalendaru AUBHA, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. Novembar, biće i ove godine obilježen nizom manifestacija u bosanskohercegovačkoj zajednici u Australiji.

Tako je već prošle subote, 18. novembra, u Geelongu učinjeno ono što je ranije planirano i obećano. Naime, zajedničkim snagama Bosanskih ljiljana iz Geelonga i ABA iz Melbourna (Udruženje Bošnjaka Australije) obilježen je Dan državnosti BiH.

Aida Haverić, predsjednica Bosanskih ljiljana i sekretar AUBHA, nakon himni obje domovine, u nekoliko je rečenica podsjetila na dane kada je u Mrkonjić Gradu, 25. 11. 1943. udaren temelj državnosti Bosne i Hercegovine, tačnije obnovljena državnost i potvrđene granice hiljadugodišnje Bosne, kao ravnopravne države u tadašnjoj jugoslovenskoj federaciji.

Zatim su učenici Škole bosanskog jezika iz Geelonga, predvođeni nastavnicom Sadom Makaš, govorili stihove Modre Rijeke Maka Dizdara, Moja domovina, te On meni nema Bosne Josipa Pejakovića. Njihov program je bio vrlo simpatičan i nagrađen je aplauzom.

U ime ABA udruženja Munib Ramović je najavio goste iz Sydneya, Safeta Alispahića, koordinatora AUBHA i glasnogovornika Fahira Zečevića. U svom obraćanju Alispahić je istakao da se ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti odvija u teškom vremenu osporavanja naše prve domovine i velikih, vrlo prijetećih, previranja. Uz nadu da će i to biti prošlost, čestitao je prisutnima rođendan naše prve domovine.

Na kraju je dodijelio priznanje članici Bosanskim ljiljanima iz Geelonga, za aktivan doprinos u radu AUBHA.

Uslijedilo je narodno veselje a za to su bili zaduženi Munib, Bediha, Nazif i ostali umjetnici. Cijeli program medijski je pratio TV Channel 31.

Odbori Bosanskih ljiljana i ABA su vrijedno pripremali i radili u vrlo srdačnoj atmosferi i sa osmijehom, kako bi gosti bili zadovoljni. Po svemu sudeći - uspjeli su. Te osamnaeste novembarske noći se pričalo i slavilo u čast Bosne i Hercegovine.

U Perthu će Dan državnosti BiH biti obilježen u sklopu koncerta Halida Muslimovića, a u Adelaidu se u nedjelju 26. novembra organizuje piknik povodom praznika.

Bosanski centar u Springvalu (Melbourne) će istog dana tradicionalno obilježiti Dan državnosti, uz bogat muzički program, nastup hora i folklornih grupa, te prisustvo zvaničnika iz opštine Dandenong.

Centralna manifestacija će biti održana u subotu, 25. novembra u Sydneyu, a domaćin je BH Kulturni centar u Leppingtonu.

AUBHA Australia

Gdje smo?

Kontaktirajte nas

Glavni ured Sarajevo

71000 Sarajevo, Titova 7
Bosna i Hercegovina
+387 33 222 886
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.